Hil4ng kerja, bisnes dan ibu! Bekas pramugara naik Kancil burvk bawa 4 ekor kucing untuk mulakan hidup baharu di KL

DUGAAN demi dvgaan terp4ksa ditempuh lelaki ini dalam usahanya mencari kesenangan hidup.

Bermula dengan mencari rezeki sebagai kru kabin selama 10 tahun bersama syarikat penerbangan AirAsia, Mohd Aizamuddin Zakry Baharom, 35, diberhentikan kerja pada Jun 2020 disebabkan wabak C0v1d-19.

Bukan itu sahaja, menurutnya yang senang disapa Zam, bisnes menjual barangan kraftangan dari Bali, Indonesia yang dijalankan untuk mencari pendapatan sampingan juga mengalami kervgian sekitar RM100,000.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by mStar (@mstaronlineofficial)

“Sambil saya bekerja sebagai pramugara, saya suka beli barang dari negara asing yang susah didapati di Malaysia untuk dijual balik. Saya memang ada syarikat untuk bisnes ni yang mana saya juga menjadi pembekal barangan kraf untuk negara Jepun.

“Tapi disebabkan C0v1d-19, perniagaan saya tak jalan. Nak hantar barang ke Jepun pun kos penghantaran jadi mahal. Jadi bermula dari situlah saya alami kerugian besar dan pada masa sama hil4ng pekerjaan,” ujar Zam ketika dihubungi mStar.

Menurut Zam, setelah tiada sebarang svmber pendapatan, dia menjual ayam bakar di tepi jalan kawasan Subang Jaya, Selangor untuk mencari rezeki bagi meneruskan kehidupan.

Malah, dia turut menjual daging dan kambing bakar sejuk beku yang mendapat permintaan tinggi daripada pelanggan.

Pada masa sama, Zam membuka sebuah kedai makan yang terletak di Nilai, Negeri Sembilan.

Bagaimanapun, nasib tidak menyebelahi dirinya apabila kejadian b4njir pada Disember 2021 menenggelamkan dan mer0sakkan segala produk jualannya.

“Bayangkan saya hil4ng kerja, berniaga tepi jalan tak boleh sebab C0v1d-19, buat makanan frozen pula habis rosak produk sebab b4njir dan macam-macam lagi dugaan saya tempuh.

“Saya cuba minta bantuan untuk pulihkan balik bisnes tapi tak terima sebarang pertolongan. Mungkin sebab waktu tu saya pun baru mula berniaga tak sampai setahun.

“Sampai bulan puasa tahun ni pun saya masih bergelut untuk berniaga akibat b4njir hari tu. Saya usahakan buat recovery (pemulihan) tapi tetap gag4l,” katanya.

Kervgian besar buat kali kedua yang perlu ditanggung membuatkan Zam terp4ksa menjual segala aset dan harta bendanya.

Imbas Zam, selepas apa yang berlaku dia pulang ke kampung halaman di Muadzam Shah, Pahang untuk tinggal bersama ibunya bagi mencari idea untuk memulihkan kehidupannya.

Tanpa diduga, anak bongsu daripada lima beradik ini sekali lagi diuji apabila ibunya pula meningg4l dunia pada 19 Julai 2022, hanya seminggu selepas dia pulang ke kampung .

“Kononnya saya balik kampung untuk pulihkan semangat. Tak sangka pula ibu meningg4l lepas seminggu saya berada di sana.

“Saya tak boleh terima keadaan tu, ia berlaku dengan sangat pantas. Saya betul-betul rasa dah tak ada harapan nak pulih… hut4ng pun banyak. Saya hanya tingg4l sehelai sepinggang saja waktu tu,” luah Zam.

Sebagaimana dikongsikan di TikT0k, Zam kemudian diajak untuk menjadi rakan bisnes kedai makan cawangan ketiga yang bakal dibuka.

Walaupun tidak memiliki sebarang h4rta atau simpanan ketika itu, dia menerima pelawaan rakannya itu membuka restoran sebagai permulaan untuk dia b4ngkit semula.

“Lepas kematian ibu, saya memang dah putvs harapan nak teruskan hidup. Walaupun ibu baru meningg4l, tapi orang tetap cari saya nak kutip hut4ng. Saya alami tekanan perasaan d4hsyat waktu tu. Mereka tak peduli pun saya tengah bersed1h.

“Bila kawan ajak buat bisnes sama-sama, saya setuju saja. Saya bawa RM100 saja, itu pun duit pinjam daripada abang pergi ke Kuala Lumpur. Saya naik kereta kancil yang usang bersama kucing-kucing saya. Rumah sewa pun ‘koboi’ saja tak survey dulu sebelum menyewa.

“Sekarang ni saya dah mula buka restoran tu di Bukit Damasara, Selangor. Saya jual pastries dan masakan pan4s. Setakat ni dah dua bulan saya buka dan Alhamdulillah jualan semua okay.

“Saya nasihatkan kepada semua yang sedang diuji, kita kena tahu dvgaan tu datangnya dari Allah jadi kita kena reda. Jangan mudah putus asa. Bersed1h tu boleh cuma carilah jalan untuk bangun semula,” kata Zam lagi.

sumber ; mStar Online

Leave a Comment