“Depan Saya Sebenarnya..” – Ramai Menangls Tengok Bab4k Tekup Mulut, Beto Dedah Rahsia Di Sebalik Tabir

Kuala Lumpur: Babak Mat Kilau menekvp mulut Wahid lakonan Beto Kusyairy yang menahan emosi ketika isterinya, Rokiah (lakonan Zarina Zainoordin) dibvnuh kej4m t3ntera Brit1sh dilakukan dengan imaginasi tinggi dua pelakon berkaliber itu dalam filem Mat Kilau : Kebangkitan Pahl4wan.

Beto berkata, ketika melakonkan bab4k itu, dia bersama Datuk Adi Putra (Mat Kilau) perlu menggunakan imaginasi dan perasaan kerana bab4k Rokiah dibvnuh itu tidak wujvd di depan mereka.

“Apabila kita ‘shoot’ bab4k itu, kamera berada di depan saya dan Adi. Depan saya sebenarnya tak ada apa-apa yang jadi. Semuanya imaginasi,” katanya dalam sesi temu bual bersama stesen radio Mediacorp Ria 897 menerusi segmen Paparazzi Pagi.

Menurut Beto, bab4k lakonan Zarina diseksa dan dibunuh sebenarnya dijalankan pada hari yang berbeza.

“Babak di mana Zarina yang melakonkan watak Rokiah ditarik dari atas rumah, dit0lak, dit3ndang, dip1jak pervt, ditik4m, semua itu berlaku pada hari lain,” katanya.

Babak penuh emosi itu menerima pujian daripada peminat Beto memandangkan lakonannya turut memberikan em0si kesed1han kepada setiap penonton.

Menurut Beto, ketika merakamkan bab4k ditekvp mulut oleh Mat Kilau, sebenarnya tiada apa yang berlaku di depan matanya. Dia hanya menggunakan imaginasi untuk mengalirkan air mata sehingga menyentvh hati penonton.

Perkongsian ini ternyata mengvndang rasa kagvm netizen. Mereka memuji kehebatan pelakon yang orang ramai tak tahu.

Pergh, rasanya memang ramai yang seb4k bila tengok babak Wahid dan Rokiah ini kan? Tapi rupa-rupanya ini yang berlaku di sebalik tabir. Hebat!

“Memang Dia Seorang Yang…” – Netizen D4kwa Beto Kusyairy Lebih Layak Pegang Watak Mat Kilau, Ini Respons Adi Putra

Pelakon dan juga ahli perniagaan, Datuk Adi Putra mengakui bahawa lakonan dan kemampuan rakannya iaitu Beto Kusyairy dalam membawakan watak Mat Kilau tidak dapat disangkal lagi.

Menurut Adi, dia sama sekali tidak tersinggung dengan pendapat orang ramai apabila ada segelintir pihak membandingkan dirinya dan lakonan yang ditunjukkan oleh Beto dalam filem tersebut.

Baginya, mungkin kali ini rezeki berpihak kepadanya kerana diberikan tanggungjawab untuk memegang watak utama dalam filem arahan Syamsul Yusof ini.

“Saya taka da perasaan negatif.Walaupun mereka diluar membandingkan Beto untuk pegang watak Mat Kilau.

“Bagi saya, seperti saya memberikan stigma, pujian saya kepada Beto. Dia memangs eorang pelakon yang versatile. Jadi bagi saya… saya tak ada masalah jika Beto membawakn watak tersebut sebab dia seorang pelakon yang baik dan berbakat besar.

“Macam saya, mungkin sudah tertulis jadi bila dah tertulis… saya harus melihat dari segi perwatakan Mat Kilau sebab Mat Kilau dah ada dia punya kurikulum sejarah dan ada batasan yang terhad,” katanya kepada Xtra.

Meskipun menganggap ia sekadar perbandingan penonton dan peminat filem Melayu terhadap pembawaan karakter, namun yang lebih penting adalah sokongan mereka terhdap filem tempatan terutamnya yang bergenre ‘historical’.

“Bagi saya mana-mana pelakon serba boleh harus diketengahkan agar selalu diangkat oleh masyarakat. Maklumlah, kita pun bersilih ganti dengan pelakon baharu yang sedia ada.

“Apa pun, Beto hebat. Itulah yang saya boleh katakan,” jelasnya.

Untuk rekod, filem #MatKilau kini sudahpun mencecah kutipan sebanyak RM71 juta sejak ia mula ditayangkan pada 23 Jun lalu.

KREDIT: HMETRO

Leave a Comment